Over de kapel

Sint Egbertkapel

Sint EgbertkapelIn 1915 is de RK kapel Sint Egbert officieel ingewijd door de toenmalige Aartsbisschop van Utrecht Monseigneur van de Wetering. De architect, A. Th. Van Elmpt (1866 – 1932), heeft zich duidelijk laten inspireren door de scheepsbouw; als je binnenkomt en naar het plafond kijkt weet je waarom.

Het kinderloze echtpaar Reinhart-Balvert heeft zich in het begin van de vorige eeuw sterk gemaakt om op het eiland een RK kapel te bouwen. In die tijd was het eiland eigendom van Graaf von Bernstorff, de Gravin was rooms katholiek en schonk een stuk grond zodat de kapel gebouwd kon worden.

Jarenlang was dit de kapel waar de kinderen, die in het naastgelegen kinderkoloniehuis verbleven, dagelijks naar de mis gingen.

In die jaren heeft het bestuur van het koloniehuis opdracht gegeven om de heel bijzondere kruisweg te laten maken; Zuster Martina O.S.C. (1906 – 2001) heeft in het Karmelklooster van Drachten de 14 paneeltjes in icoonstijl geschilderd. Op elk van de afbeeldingen zijn kinderen te zien.

Er is ook ’n boekje uitgegeven van deze bijzondere kinder-kruisweg staties. ( te koop)

In 1967 werd het kinderkoloniehuis verkocht en de Vicarie Sint Egbert opgericht.

Na verkoop van de pastorie, en bouw van een kleiner onderkomen voor de dienstdoende pastores, is de kapel in 1994 gerestaureerd.